Përfaqësuesja e Delegacionit të Bashkimit Evropian në Shqipëri znj.Nadia Kyuchukova viziton Bashkinë Skrapar – Nxitje për Aplikime nga Fermerët e Zonës dhe mbështetje financiare për aplikantët

Një takim u zhvillua në mesjavë në mjediset e Bashkisë Skrapar ndërsa në fokus ishte Mbështetja Konkrete që Bashkimi Evropian do të bëj për sektorin e agrokulturës në Skrapar. Ndërsa së shpejti priten që hapen aplikimet dhe të bëhen të ditura kriteret për mbështetjen financiare që do t’u jepet fermerëve dhe investimeve në agrokulturë, Bashkia Skrapar pranë zyrës së posaçme të Këndit të BE do të japë edhe konsulencat dhe mënyrat e aplikimeve të suksesshme që të gjithë fermerët të kenë mundësinë të përfitojnë nga skemat financiare që do akordohen në zhvillimin e sipërmarrjeve. Më herët, përfaqësuesja e Delegacionit të Bashkimit Evropian në Shqipëri znj.Nadia Kyuchukova zhvilloi një takim konsultativ mbi nxitjen dhe sensibilizimin e fermerëve në zonën tonë.
Gjatë fjalës së saj znj.Kyuchukova theksoi rëndësinë e këtij proçesi në mënyrë që produktet lokale të Skraparit të depërtojnë me standarte sigurie dhe çertifikimi në tregun evropian si dhe njëherësh mbështetjen e koncept-ideve, planeve të biznesit etj forma që çojnë në zhvillimin agrokultural. Drejtuesja Ekzekutive e Programit BPE “Bashkitë për në Evropë” znj.Jolanda Trebicka theksoi ndër të tjera rëndësinë e projektit në mënyrë të tillë, që kur thirrjet për aplikim të hapen, fermerët të jenë të informuar mbi hapat dhe nismat që duhen ndjekur. znj.Trebicka shprehu falenderimet për Nivelin e lartë të performancës që ka Koordinatorja lokale  dhe Koordinatorja BackUp pranë Këndit të BE në Bashkinë Skrapar. Takimi u shoqërua me pyetje dhe diskutime të ndryshme mbi skemat e financimit dhe metodologjinë favorizuese që do të ketë për zonat malore ndërsa përfaqësuesit e Bashkisë Skrapar treguan gadishmërinë për mbështetjen e këtyre nismave dhe kërkuan proçedura sa më lehtësuese për të nxitur aplikimet e fermerëve nga çdo zonë e Skraparit. Me theksin tek produktet tipike të zonës, Ass.Prof. Florenc Kurtolli theksoi rëndësinë që kanë standartet e patentuara, çertifikimet ISO dhe detajet që duhet të ofrojnë siguri në tregun evropian. Sipas z.Kurtolli, fermerët e produkteve tipike në zonën e Skraparit duhet të zgjerojnë mundësitë që produktet e tyre të kenë sukses në tregun evropian duke respektuar standartet, krijuar brandet, markat dhe mbi të gjitha siguri. Në fund të takimit përfaqësuesja e delegacionit të Bashkimit Evropian në Shqipëri znj. Nadia Kyuchukova dhe Drejtuesja Ekzekutive e Programit “Bashkitë për në Evropë” vlerësuan pozitivisht takimin dhe shprehën konsiderata të larta për vizionin e Bashkisë Skrapar në nxitjen dhe përkrahjen e këtyre nismave.

Nisma e Bashkisë Skrapar u zhvillua në kuadër të Ditës Ndërkombëtare për të Moshuarit / Video

Këtë 1 tetor 2018, Bashkia Skrapar zgjodhi një formë ndryshe të përcjelljes së mesazheve për më shumë vëmendje e kujdesje sociale ndaj të Moshuarve. Në kuadër të ditës ndërkombëtare të të moshuarve, nisma “Lule për Ty” zbriti në rrugët dhe lagjet e qytetit duke promovuar rëndësinë e kësaj ditë dhe rolin e autoritetit vendor në ndërgjegjësimin e shoqërisë. Një material video, nga kjo ditë e gjatë shfaq përmbledhurazi nismën. Kryetari i Bashkisë Skrapar z.Nesim Spahiu në faqen zyrtare në facebook publikoi videon së bashku me këtë mesazh:
Mirënjohje dhe Urime për të Moshuarit në Skrapar.
Me një inisiative simbolike dhe modeste ne i uruam ata, ndryshe!
Nëpër rrugët e këtij qyteti ata janë historiku vetë, janë mirënjohja, respekti, dashuria që gjithësecili prej nesh duhet t’a shfaq në çdo ditë të vitit por që sot kulmon në Ditën Ndërkombëtare për të Moshuarit!
Ky qytet është më i shtrenjtë me ju… e kështu do të jetë ngaherë sepse… Jemi Bashkë! Përherë!

(Më poshtë video – kërkon akses në rrjetin social facebook)

Raporti – Bashkia Skrapar renditet në 10 bashkitë më të mira të Implementimit të së Drejtës së Informimit – I Plotë / Raporti i INFOÇIP


Në 28 shtator 2018 në Tiranë, Qëndra për Çështje të Informimit Publik bëri publik raportin e monitorimit “Mbi Implementimin e së Drejtës së Informimit” për 61 Bashkitë në gjithë Vendin për vitin 2018. Ndërsa vitin e kaluar në 2017 Bashkia Skrapar renditej e 17ta, këtë vit sipas analizimit të 5 Komponentëve të ligjit 119/2014 “Për të Drejtën e Informimit” Bashkia Skrapar renditet e 10ta në renditje ose e 5ta përsa i përket grupeve të bashkive me pikë të barabarta. Në 61 bashki në gjithë vendin në një total pikësh prej 9.1 Bashkia Skrapar u rendit nga këta tregues e 10-ta.
Më poshtë Renditja e Plotë sipas INFOÇIP. (lexues i përshpejtuar)
Abstract-shqip-final-2018-me-tabele-sipas-rendit-alfabetik