Fjala e kryetarit të Bashkisë në konferencën shkencore “Veçori të Luftës Antifashiste në krahinën e Skraparit 1942-1944”

I nderuar Kryetar i Akademise se Shkencave Akademik Gjinushi, Të nderuar Akademikë, profesorë, studiues, I nderuari deputet Naço, Të nderuar pjesëmarrës në këtë konferencë, Detyra e kryetarit të Bashkisë më jep privilegjin të flas nga tribuna më e lartë shkencore që kemi. Ndjehem shumë i nderuar të jem përpara kësaj audience, e cila, si rrallë herë, krijon një sinkron midis studiuesve, referuesve elitarë të historisë sonë, të ftuarve dhe sidomos publikut të gjerë të interesuar për atë çka do të kuvendohet. Më lejoni, së pari, të shpreh falënderimet më të përzemërta për kryetarin e Akademisë së Shkencave, prof. dr. Skënder Gjinushin, dhe stafin e Akademisë për gatishmërinë e treguar në organizimin dhe mbështetjen e kësaj konference, si dhe për secilin studiues që do të kemi kënaqësinë t’i dëgjojmë pak më pas. Në rrugëtimin e vet shumëshekullor, populli i Skraparit, sikundër i gjithë Shqipërisë, është përballur me sfida të panumërta, të cilat janë fiksuar fort në kujtesën historike. Këto sfida kanë prodhuar vlera kulturore specifike që reflektojnë identitetin e tij kulturor, në raport me krahinat e tjera, dhe formojnë atë që quhet ndërgjegje qytetare krahinore. Midis tyre, një vend të posaçëm nderi, zë rezistenca, përkrahja dhe lufta kundër fashizmit për çlirim. Është tashmë fakt i gjithë pranuar që Skrapari i ka dhënë shumë Luftës Nacionalçlirimtare. Dihet që agresioni fashist e vuri popullin shqiptar para një sprove të re historike. Ashtu si shumë treva të tjera edhe populli i Skraparit u rreshtua në anën e duhur të historisë.  Ai u mobilizua masivisht në Luftën Antifashiste duke dhënë një kontribut të spikatur qytetar, që në raport me kushtet i tejkalonte kapacitetet njerëzore lokale dhe  mundësitë ekonomike e sociale të tij. Krahina e Skraparit ka, ndër të tjera, meritën se gjatë gjithë luftës manifestoi një mbështetje dhe solidaritet mbarë popullor, duke provuar kësisoj se e drejta e lirisë  nuk mund të mposhtet nga çdo lloj armiku sado  i sofistikuar në mjete e armë luftarake. I gjithë territori i tij mbart shumë ngjarje dhe data historike të shënuara të LANÇ. Skrapari i dha luftës 404 dëshmorë të cilët sakrifikuan për një të ardhme më të mirë të brezave të mëvonshëm. Kjo na bën të gjithëve të ndihemi krenar për atë brez që bëri histori, duke e lartësuar emrin e Skraparit në historinë e luftës për çlirim kombëtar, duke u bërë, po ashtu, pjesë e memories sonë kombëtare. Kjo konferencë përveç të tjerash është edhe një nderim për të gjithë ata që luftuan apo dhanë edhe jetën për çlirim kombëtar. Dëshiroj të citoj një shkrimtar të njohur, i cili thotë se “të gjitha luftërat luftohen dy herë: një herë në fushën e betejës dhe një herë në atë të memories”. Besoj se kam edhe mirëkuptimin tuaj se sa e vërtetë dhe aktuale është kjo frazë edhe për ne shqiptarët. Në kushtet e lirisë së fjalës, të besimit dhe organizimit politik, pra, në kushtet e bashkëjetesës së ideve politike do të ishte mëkat të mos tregonim të vërtetën historike, të vërtetën e heronjve siç ishin, me zigzaget dhe mëdyshjet që ka qenia njerëzore, pra, pa retushe; jo si do të donte të ishin njëra apo tjetra palë. Historia nuk mund të jetë monopol dhe portofol i pushtetit të radhës. Personalisht mendoj se e vërteta historike mund të mos përkojë me të drejtën historike, por ky është një problem tjetër dhe për këtë fjalën e fundit e thonë historianët. Unë jam këtu për të dëgjuar dhe mësuar. Dhe ndërsa ai brez skraparllinjsh trima dhe patriotë e bëri detyrën e vet, duke u bërë bashkautorë të një nga faqeve më të ndritura të historisë sonë kombëtare, është detyra e të gjithë ne, më së pari e studiuesve, historianëve, elitave politike dhe civile që “beteja e memories” të jetë një pasqyrim real, objektiv dhe gjithë përfshirës i asaj çfarë ka ndodhur shumë vite më parë. Në një farë mënyrë, ky është edhe qëllimi i konferencës së sotme, e cila bën bashkë historianë dhe studiues elitarë të fushës. U jam shumë mirënjohës atyre, jo vetëm pse pranuan të ndajnë me ne punën e tyre shkencore, por edhe për një ndjenjë të dukshme simpatie dhe respekti që ushqejnë për Skraparin. Së fundmi, dua të ndaj me të gjithë ju një detaj special për organizimin e kësaj konference. Ka qenë inkurajimi dhe këmbëngulja e një miku të të gjithë neve sa jemi në këtë sallë, pa përjashtim, që të vinim në këtë ditë. Unë dhe panelistët e nderuar, kemi harxhuar shumë kohë së bashku, duke diskutuar deri në detaje zhvillimin e kësaj konference. Nuk mund ta imagjinoni se me çfarë meraku ka përcjellë çdo hap të organizimit të saj. Ky është prof. dr. Ajli Alushani, i cili po e ndjek këtë konferencë nga larg. Faleminderit, doktor! Ju i bëni nder jo vetëm Skraparit, kudo ku ndodheni.Duke përfunduar, dëshiroj të falënderoj të gjithë të ftuarit për pjesëmarrjen në këtë konferencë. Prania juaj e bën edhe më të plotë atë. Një falenderim i veçantë edhe për stafin e Bashkisë Skrapar dhe atë të Akademisë së Shkencave për përkushtimin profesional për mbarëvajtje të konferencës. 

Punime të mbara!

Ju faleminderit!

Fjala e Kryetarit të Bashkisë Skrapar në ceremoninë e dhënies së “Certifikatës së Mirënjohjes” për mësuesit e qytetit Çorovodë

Të dashur mësues,

Të nderuar drejtues të Zyrës Arsimore dhe drejtues të shkollave të qytetit,

Zonja dhe Zotërinj,

Ndihem shumë i privilegjuar, por edhe i emocionuar, t’i drejtohem me këtë fjalë përshëndetëse kësaj audience elitare të arsimit në Skrapar. Së pari, dëshiroj t’ju uroj të gjithëve gëzuar 7 Marsin, një festë e cila zë një vend të posaçëm në kalendarin e festave tona kombëtare.

Kjo është një ditë e veçantë për ju, për nxënësit tuaj, për çdo familje, që në një mënyrë apo tjetër, është e lidhur me shkollën. Është një festë që festohet në më shumë se 100 vende të botës, diku në nderim të një individi të shquar, apo diku tjetër të një ngjarjeje të shënuar, të lidhur me zhvillimin e arsimit.

Ne, sikurse të gjithë e dimë, kemi zgjedhur ditën e hapjes së shkollës së parë shqipe, 135 vjet më parë. Shumë vende, kanë zgjedhur të festojnë në 5 Tetor, që njihet edhe si dita botërore e mësuesit.

7 Marsi  është dita, kur e gjithë shoqëria kthen vëmendjen nga ju, në nderim të punës tuaj, për t’ju shprehur respektin dhe mirënjohjen për gjithçka ju bëni përditë, me durim, me pasion, përkushtim dhe pa u lodhur, duke e shndërruar mësimdhënien në armën më të fuqishme për të ndryshuar botën.

Të jem i sinqertë, kjo është më e pakta që mund të bëjmë, ndërkohë që ju jeni njerëz që keni luajtur dhe luani një rol shumë të rëndësishëm në jetën dhe të ardhmen e shumëkujt. Ju edukoni, çka shkon përtej një lënde të caktuar për të cilën jeni profilizuar, dhe në këtë mënyrë formësoni të ardhmen tonë.

Çdo prind, çdo familje ju beson fëmijët e tyre, dhe jeni ju që me punën tuaj influenconi tek ata çdo ditë, duke ju treguar rrugën ku duhet të ecin, duke ju transmetuar atyre dije dhe kompetencë në lëndë të ndryshme, por edhe vlera morale, vlera qytetare, etikë dhe virtyte, me qëllim që ata të përballen me sfidat e jetës dhe të bëhen qytetarë të denjë të së nesërmes. Të mos harrojmë se qytetar i mirë nuk lind, por bëhesh i tillë. “Më jep mësues të mirë, të të jap qytetarë të mirë”, do të thoshte një edukator i njohur.

Me shumë kënaqësi kam zgjedhur këtë grup mësuesish, përshirë edhe një pjesë prej jush që janë në pension, t’ju akordoj “Çertifikatën e Mirënjohjes”, si një vlerësim qytetar për kontributin që ju kini dhënë dhe jepni në edukimin e brezave. Që të gjithë pa përjashtim kini dy gjëra të përbashkëta dhe shumë domethënëse. E para: eksperiencën e gjatë në mësimdhënie; dhe e dyta: që të gjithë nuk jeni larguar asnjë  ditë nga ky profesion fisnik, që më shumë se çdo tjetër inspiron shpresë dhe mirësi tek të tjerët.

Por, arsyeja që jemi sot këtu, shkon përtej sa përmenda më sipër. Ajo çka kam vlerësuar tek ju, është korrektesa, integriteti dhe mbi të gjitha autoriteti profesional që ju keni demonstruar gjatë gjithë karrierës tuaj. Janë pikërisht këto cilësi që ju dallojnë nga të tjerët.  Pse keni pasur këto cilësi, kini fituar respektin e nxënësve, prindërve, kolegëve dhe shoqërisë.

Duke demonstruar këto cilësi, të domosdoshme për të qenë i suksesshëm në çdo profesion, ju jeni shndërruar në model për të tjerët, ju keni lënë emrin tuaj të mirë, edhe pse, një pjesë juaja nuk janë fizikisht nuk jeni aty, jeni një pikë e mirë reference për këdo pas jush. Dhe kjo është arritje për ju, aq sa është vlerë për komunitetin e mësuesve, pse jo edhe për shoqërinë në tërësi.

Përmes jush, si kryetar i Bashkisë, por edhe si një individ, që kam një lidhje me mësuesinë, dua t’ju përcjell të gjithë mësuesve të Skraparit, mirënjohjen time për punën  që bëjnë, dhe t’ju them se sa të rëndësishëm janë në progresin dhe dinamikën e shoqërisë së sotme.

Shoqëria jonë, më shumë se kurdoherë tjetër, ka nevojë për njerëz si ju, që kini fuqinë të frymëzoni fëmijët dhe të rinjtë në rrugën e tyre të jetës, duke u bërë për ta modeli që duhet të ndjekin. Dhe në këtë kontekst, dëshiroj të theksoj se pas çdo personi të suksesshëm, qoftë ky një mjek, inxhinier, ekonomist, ushtarak, jurist, agronom, apo tjetër, është një mësues, është një nga ju.

Jam i bindur se në këtë moment, po sillni në kujtesë individë të tillë, për të cilët, me mburrje shpreheni “ky ka qenë nxënësi im”, ashtu si edhe ata nuk ua kursejnë asnjëherë respektin dhe mirënjohjen, duke mos ju thirrur asnjëherë në emër. Për ata, ju nuk jeni thjesht Avdyli, Sadiku, Nazikja apo Fatmira, por: presor Avdyli, presor Sadiku, mësuese Nazikja apo edukatore Fatmira.

Është vërtet kënaqësi kur ish nxënësit tënd, me kalimin e viteve behën miqtë tënd më të mirë, një miqësi e ndërtuar mbi vlera dhe respekt, duke e zbehur kësisoj diferencën e moshës mes jush.

Secili prej nesh në këtë sallë, ka në memorien  tij, të paktën një mësues, i cili apo e cila, na ka inkurajuar dhe motivuar në formimin tonë. Ishte shumë emocionuese teksa dëgjoja presor Avdylin, kur u mblodhëm në zyrën time, të thoshte “të gjithë këta kanë qenë nxënësit e mi”. 

Të dashur miq,

Ju kini ushtruar dhe ushtroni një profesion shumë fisnik. Në shumë vende, madje edhe të zhvilluara, shpërblimi monetar që mësuesit marrin, nuk është në nivelin që duhej të ishte. Shpërblimi i vërtetë që ju merrni, nuk janë paratë, apo statusi social. Shpërblimi i vërtetë për ju është gëzimi dhe kënaqësia që ju ndjeni për çdo arritje apo sukses të nxënësve tuaj.

Puna juaj e përditshme, ju bën të konsideroheni në një farë mënyre si “inxhinierë socialë”, kjo jo vetëm për shkak të punës tuaj brenda klasës, shkollës, por më tej akoma për shkak të influencës që ju kini në komunitet në shoqëri. Mësues si ju, apo edhe të tjerë që nuk janë në këtë sallë, janë vërtet një aset i vyer për shoqërinë.

Më sipër theksova se shoqëria jonë, më shumë se kurdo herë tjetër, ka nevojë për njerëz si ju. Kjo është më se e vërtetë. Por, po kaq i vërtetë është fakti, që shoqëria nga ana e saj, organet e qeverisjes qendrore apo vendore, lipset të bëjnë më shumë për ju.

Unë, si kryetar i Bashkisë, nuk mund t’i shmangem përgjegjësisë kur vjen fjala tek krijimi i kushteve më të mira të punës për ju. Pavarësisht asaj çka është bërë, pavarësisht një komunikimi të shëndetshëm dhe efecient të vendosur me drejtuesit e shkollave dhe të zyrës arsimore, ka ende shumë sfida që bashkërisht duhen kapërcyer.

Kam diskutuar këto ditë me disa prej jush sa i takon kontributit që mësuesit tanë kanë dhënë këtu në Skrapar, apo edhe në qytete të mëdha të vendit. Janë të shumtë dhe shumë cilësorë. Por, të mos harrojmë, koha bën të sajën. Shumë prej tyre janë pensionuar. Kështu po ndodh edhe këtu.

Shumë shpejt do të gjendemi përballë pyetjes: “kush do ta japë fizikën, kush do ta japë matematikën, biokiminë, etj.?” Kjo është sfida më e madhe e së nesërmes së afërt. Koha ikën shumë shpejt.

Besoj të gjithë e kini dëgjuar alarmin e vënë nga drejtues të Fakultetit të Shkencave të Natyrës për regjistrimet e ulëta në fizikë, matematikë, biokimi!!! Kjo është një çështje që ka të bëjë me politik bërjen, por nëse nuk zgjidhet sot, sa më parë, do të ketë një kosto të madhe sociale nesër. Dhe të mendoni se sa të ekspozuar do të jemi ne ndaj këtij fenomeni, kjo e ndikuar edhe lëvizje të pandalshme demografike.

Ndaj të gjithë duhet të bëjmë më shumë për të inkurajuar të rinjtë ta duan këtë profesion fisnik. Nesër do të kemi shumë nevojë për mësues të disa profileve që përmenda më sipër.

Pa dashur të biem në pesimizëm, dëshiroj t’ju uroj edhe njëherë gëzuar festën. Paçi shëndet dhe gjithë të mirat në familjet tuaja. E kalofshi sa më gëzueshëm këtë ditë, me nxënësit dhe familjarët tuaj. Dua ta mbyll këtë fjalë me një thënie të një artisteje Amerikane, Colleen Ëilcox: “Mësimdhënia është akti më i madh i optimizmit”. Besoj se të gjithë ndajmë këtë mendim.

Ju faleminderit; Qofshi të nderuar gjithmonë.

Zoti ju bekoftë!