Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Fjala përshëndetëse e Kryetarit të Bashkisë Skrapar z. Adriatik Mema


Të nderuar anëtarë të Këshillit të Bashkisë,

I nderuar Ministër Klosi,

I nderuar Zoti Shameti, Deputet i Kuvendit të Shqipërisë,

E nderuar Zonja Kuko, Zëvendësministre e Brendshme,

I nderuar Zoti Hodaj, Zëvendësministër i Brendshëm,

E nderuar Zonja Prefekte e Qarkut Berat,

Të nderuar Zonja dhe  Zotërinj,

Ndihem jashtëzakonisht i nderuar dhe i privilegjuar t’ju drejtohem sot me këtë fjalë përshëndetëse, në cilësinë e Kryetarit të Bashkisë.

Që në krye të herës, dëshiroj të shpreh falënderimet dhe mirënjohjen time të thellë për të gjithë qytetarët e Skraparit, për mënyrën se si e pritën kandidaturën time, si dhe besimin që më dhanë, duke më votuar në 30 Qershor.

Me pjesëmarrjen e tyre në këtë proces zgjedhor, ata konfirmuan vlerat dhe qytetarinë, që i ka karakterizuar gjithmonë.

Të jem i sinqertë, të jesh Kryetar i një Bashkie, nuk është diçka që i ndodh çdo kujt dhe nuk ndodh shpesh. Unë  kam dashur të isha i tillë. Për këtë arsye, si Kryetari i shtatë i Bashkisë, qëndroj sot përpara jush dhe përpara çdo qytetari të Skraparit me respektin dhe përuljen që secili prej tyre meriton.

Besimi që na është dhënë, mua si kryetar,  por edhe ju si këshilltarë, dhe përmes jush Partisë Socialiste, nuk duhet konsideruar asnjëherë, thjesht si një dhuratë. Përkundrazi, të gjithë ata që na kanë votuar na kanë deleguar, për një kohë të caktuar, të drejtën e përfaqësimit.

Është detyrimi ynë t’i përfaqësojmë ata, por edhe ata të cilat nuk na kanë votuar, dhe t’ju shërbejmë me dinjitet dhe të ushtrojmë me përgjegjshmëri maksimale detyrat që na janë ngarkuar. Ne duhet të jemi të gjithë mirënjohës, por edhe të vendosur për të punuar shumë, për të provuar se besimi që na është dhënë ja ka vlejtur.

Ndaj, që sot, ne duhet të nisim një kapitull të ri, për ta ringritur Skraparin në lartësinë që meriton. Nga sot, Bashkia do të jetë e të gjithëve dhe në shërbim të të gjithëve, pa asnjë dallim. Ne nuk kemi aspak luksin të humbasim kohë. Duhet punë, punë dhe vetëm punë. Duhet të vlerësojmë arritjet, por edhe të jemi më ambiciozë për të bërë dhe arritur më shumë.

Në këtë moment, teksa ju shoh të gjithëve, mendoj se çfarë na pret përpara dhe se çfarë mund të bëjmë të gjithë së bashku. Ne kemi shumë sfida përpara, të cilat unë nuk mund t’i përballoj i vetëm, as edhe brenda një dite.

Ndaj, jam më se i vendosur të bashkëpunoj me këshillin e ri që u konstitua sot, si dhe me të gjithë ata që duan një Skrapar më të mirë dhe më të përparuar. Ajo që premtoj sot, është të vendos respektin për këdo në qendër të punës time, t’ju informoj ju si anëtarë të këshillit, por dhe të dëgjoj me vëmendje idetë tuaja.

Nuk jemi këtu për të festuar fitoren politike timen si individ, as tuajën si anëtarë të këshillit, por për të dëshmuar se dimë të ruajmë dhe çojmë përpara vlerat e këtij qyteti, vlerat e të gjithë Skraparit.

Ne marrim drejtimin e Bashkisë pas 12 vjetësh qeverisje nga një parti tjetër. Ndaj, kemi shansin e artë, të dëshmojmë se ne dimë t’i bëjmë gjerat më mirë, dimë t’i menaxhojmë financat publike më mirë, në funksion të prioriteteve zhvillimore që do të paraqesim shumë shpejt, të cilat do të sjellin një perspektivë të qartë për komunitetin.

Me mbështetjen e qeverisë, do të bëjmë të mundur prezantimin e një fryme transformuese me impakt të dukshëm në Skrapar. Bashkia e Skraparit do të marrë një dimension krejt të ri, me vizion të qartë drejt së ardhmes, për ta bërë Skraparin të mirë jetueshëm për banorët e tij, por gjithnjë e më shumë të vizitueshëm për këdo që dëshirojnë të shijojnë bukuritë e tij.

Zonja dhe zotërinj,

Sa thashë më sipër, nuk do të thotë se ne po nisim gjithçka nga pika zero. Absolutisht jo. Unë jam vlerësues për shërbimin dhe punën që kanë bërë para rendësit e mi në këtë post të nderuar.

Ndaj, dua ta shfrytëzoj këtë mundësi, të shpreh falënderimet e mija të sinqerta për të gjithë ata, pa përjashtim, duke filluar nga zoti Fitim Nurellari, z. Luan Bregu, z. Ylli Mekollari, z. Avdyl Arra, i ndjeri z. Lefter Lame dhe së fundi z. Nesim Spahiu.

Do të doja shumë, që ky i fundit të ishte sot i pranishëm në këtë ceremoni. Prania e tij, do ta bënte më të plotë një event të tillë. Pavarësisht se kjo gjë, nuk cënon aspak dinjitetin dhe solmentitetin e një ceremonie të tillë. Kjo është tërësisht në dorën tonë.

Së fundi, dëshiroj të shpreh edhe diçka, që mund të tingëllojë paksa ndryshe, por që e quaj normale në raste të tilla.

Në këtë sallë, unë kam prindërit e mi, në moshë të tretë dhe vëllain tim, i cili ka qenë më mua në çdo moment të kësaj fushate zgjedhore. Ata më kanë mbështetur shumë. Dua t’ju them se, ashtu sikurse kam bërë në çdo hap të karrierës time të deritanishme, do t’ju bëj edhe më krenarë nga kjo detyrë e lartë që po marr sot.

Janë sot me mua edhe më të dashurit që unë kam, ime shoqe, Violeta së bashku me dy vajzat tona, Albora dhe Gleda, të cilat që kurse ishin të vogla thoshin me zë të lartë, “unë jam nga Skrapari”. Ato më kanë mbështetur, deri në sakrificë, në çdo detyrë që unë kam ushtruar. Pa mbështetjen tuaj nuk do isha këtu sot.

Unë kandidova pse e dua shumë Skraparin, ndaj jam i vendosur të bëj gjithçka të mundur për të mirën dhe progresin e këtij komuniteti të mrekullueshëm, i cili meriton shumë më tepër.

Zoti më ndihmoftë!

Ju faleminderit të gjithëve.

REKOMANDIM MBI LUFTËN KUNDËR DISKRIMINIMIT DHE GJUHËS SË URREJTJES NË FUSHATA ZGJEDHORE

Equinet, Rrjeti Europian i Organeve të Barazisë është Rrjeti Europian i Organeve të Barazisë, një organizatë anëtarësimi që bashkon 49 organe barazie  nga 36 shtete europiane duke përfshirë të gjitha shtetet anëtare të BE-së.:

 

Duke u mbështetur  parimin sipas  cilit trajtimi i barabartë dhe mosdiskriminimi  janë themelet e sistemit universal të të drejtave të njeriut si edhe në  parimet dhe vlerat themelore të Bashkimit Evropian;

Duke njohur dhe pranuar se e drejta për barazi dhe mosdiskriminim është e vetmja  e drejtë e përcaktuar në të nëntë traktatet kryesore të të Drejtave të Njeriut të  Kombeve të Bashkuara dhe është gjithashtu subjekt i legjislacionit të detyrueshëm dhe jurisprudencës së konsoliduar në nivelet e Këshillit të Evropës dhe Bashkimit Europian;

Duke u mbështetur  faktin se organet e barazisë janë institucione shtetërore të pavarura të themeluara në Europë për të promovuar barazinë, për të luftuar diskriminimin  dhe shqetësimin dhe shpesh kanë mandat për t’u marrë me gjuhën e urrejtjes;

Duke nënvizuar se organet e barazisë janë organizma të dedikuar dhe të posaçëm për të promovuar barazinë dhe mosdiskriminimin në të gjitha fushat e jetës;

Duke njohur dhe pranuar parimin sipas  cilit liria e shprehjes është një nga të drejtat më themelore të njeriut dhe e cila ka vlerë për tu aplikuar jo vetëm në rastin e “informacioneve” ose “ideve” të cilat konsiderohen të favorshme, të padëmshme apo ndaj të cilave mund të jemi indiferentë, por edhe për ato “informacione” apo “ide” të cilat krijojnë  shkelje, tronditje apo trazira ndaj nocionit të Shtetit apo të një sektori të popullatës;  gjithashtu duke u mbështetur  parimin sipas të cilit liria e shprehjes nuk është absolute  dhe është e nevojshme të parandalohet gjuha e urrejtjes, e përkufizuar si çdo  formë e shprehjes nëpërmjet të cilës përhapet, nxitet, promovohet ose justifikohet urrejtja e bazuar në  intolerancë;

Duke njohur dhe pranuar marrëdhëniet ndërmjet diskriminimit, formave të ngacmimit dhe gjuhës së urrejtjes;

Duke ju referuar raportimeve mbi shqetësimin rreth numrit në rritje të fushatave zgjedhore në Europë të cilat janë të ndotura nga përdorimi i një gjuhe që etiketon “fajtorë-pa-faj” dhe diskriminon, apo nga përdorimi i gjuhës së urrejtjes ndaj grupeve të caktuara të shoqërisë,  shpesh e justifikuar thjesht si shprehje të mendimeve personale madje edhe si preokupime  për mbrojtjen e të drejtave të njeriut;

Duke njohur dhe pranuar se diskriminimi, shqetësimi, gjuha e urrejtjes dhe ideologjitë  apo diskurset në fushata zgjedhore që bazohen në ide ose teori të superioritetit të qenësishëm  të një grupi personash për shkak të karakteristikave të tyre personale, janë drejtpërdrejtë dhe  domosdoshmërisht kontradiktore me parimet demokratike dhe janë në gjendje  të minojnë vlerat themelore të shteteve demokratike dhe traditat tona të përbashkëta kushtetuese.

Equinet jep Rekomandimet e mëposhtme:
Parimi i përgjithshëm i barazisë
1. Mos-diskriminimi dhe një ambicie për barazi, thelbësore janë gur-themelet e        demokracive Europiane dhe fushatat zgjedhore janë terrene shumë të rëndësishme për të provuar se deri në çfarë mase jemi të angazhuar ndaj këtyre parimeve
2. Trajtimi i barabartë dhe mos-diskriminimi janë standarde të përbashkëta minimale dhe duhen respektuar nga të gjithë, pavarësisht nga rrethanat, duke përfshirë edhe periudhat e      fushatave zgjedhore.
3. Partitë politike dhe organet e medias duhet shqyrtojnë miratimin apo të mbështeturit në Kode të Sjelljes për Fushatat Zgjedhore në të cilat ekzistojnë rregulla mbi diskriminimin, ngacmimin dhe gjuhën e urrejtjes

Ndalimi i diskriminimit
4. Partitë politike dhe kandidatët, si dhe njerëzit që punojnë për ta, duhet të refuzojnë, në programet dhe fushatat e tyre, të përdorin gjuhë diskriminuese ose të propozojnë politika dhe ligje diskriminuese, të shprehin ose mbështesin ide apo teori të superioritetit të një grupi personash bazuar në racën, origjinën etnike, fenë, gjininë, moshën, orientimin seksual, identitetin gjinor, aftësinë e kufizuar si edhe karakteristika të tjera personale të mbrojtura apo një kombinim të tyre.
5. Organet  mediatike, në mbulimin e  fushatave zgjedhore nga ana e tyre, duhet të refuzojnë të përdorin apo të mbështetin gjuhë diskriminuese apo politika, ide dhe teori të superioritetit të një grupi personash bazuar në racën, origjinën etnike, fenë, gjininë, moshën, orientimin seksual, identitetin gjinor, aftësinë e kufizuar dhe karakteristika të tjera personale të mbrojtura apo një kombinim të tyre. Raportimet mbi këto çështje dhe pasqyrimet e deklaratave në fushata zgjedhore duhet të bëhen në mënyrë të përgjegjshme, me shpjegimet e duhura si edhe reflektime kritike mbi kontekstin në të cilin janë thënë

Gjuha e Urrejtjes
6. Partitë politike dhe kandidatët , si dhe njerëzit që punojnë për to, në programet dhe fushatat e tyre, duhet të refuzojnë, të përdorin apo të mbështesin një gjuhë e cila mund të arrijë të konsiderohet gjuhë urrejtje.

7. Organet mediatike, në mbulimin e fushatave zgjedhore nga ana e tyre, duhet të refuzojnë të përdorin apo të mbështesin gjuhë urrjetjeje. Raportimi, mbi përdorimin e gjuhës në fushata zgjedhore e cila mund të konsiderohet gjuhë urrjetjeje duhet të bëhet në mënyrë të përgjegjshme, me shpjegime të duhura dhe reflektime kritike mbi kontekstin.

Adresimi i temave të ndjeshme 

8. Partitë politike dhe kandidatët, si dhe njerëzit që punojnë  për to, duhet të trajtojnë me përgjegjshmëri dhe në mënyrë të drejtë temat e ndjeshme në lidhje me  grupet e përcaktuara nga karakteristika të përbashkëta dhe personale të mbrojtura, për të shmangur  stigmatizimin e tyre.

9.Organet mediatike, në mbulimin e fushatave zgjedhore nga ana e tyre, duhet të trajtojnë me përgjegjshmëri dhe në mënyrë të drejtë temat e ndjeshme  në lidhje me grupet e përcaktuara nga karakteristika të përbashkëta dhe personale të mbrojtura,  për të shmangur stigmatizimin e tyre. Raportimi për tema të tilla të ndjeshme duhet shoqëruar  me shpjegime të duhura dhe reflektime kritike mbi kontekstin

Përfaqësimi i barabartë  listat zgjedhore
10.
Partitë politike duhet të marrin në konsideratë zbatimin e praktikave dhe politikave për të arritur në listat e tyre zgjedhore një përfaqësim i cili pasqyron diversitetin e njerëzve në shoqëri, në të gjitha nivelet, madje edhe në rastet kur mungon një detyrim i shprehur ligjor për ta bërë një gjë të tillë

Bashkia Skrapar nis takimet e para për Krijimin e Planit Strategjik Social

Është zhvilluar sot në mjediset e Bashkisë Skrapar takimi i parë konsultativ për nisjen nga puna për hartimin dhe krijimin e Planit Strategjik Social në Bashkinë tonë. Punonjës të Shërbimeve Sociale për çdo njësi administrative u njohën paraprakisht me nevojshmërinë dhe domosdoshmërinë e krijimit të këtij plani i cili synon të  jap një fotografim të realitetit dhe mbi këto baza të ndërtoj vizionin e autoritetit vendor për problematikat sociale.
Japim disa pamje nga ky aktivitet i zhvilluar sot e premte 29 mars 2019.